top of page

Kaffe, vægt og kaffevægt

Opdateret: 5. sep. 2023

I kaffeverdenen er der mange emner til debat, men en ting, som de fleste er enige om, er vigtigheden af en nøjagtig vægt.

Gennem årene har to af de mest almindelige metoder til at dosere kaffe været at gøre det efter øjemål eller med en ske. Begge metoder kan give fine og tilfredsstillende resultater, men de er ikke altid ensartede eller stabile. Men hvorfor er det sådan? Lær mere om det nedenfor.


Når en ske ikke bare er en ske – udfordringen med kaffedosering og vigtigheden af en kaffevægt

Engang imellem er en ske ikke kun en almindelig ske. Den kan være en teske eller en spiseske. Men når det drejer sig om at måle den mængde kaffe, du tilføjer til dit kaffefilter eller din espressomaskine, kan det blive en udfordring, da hver eneste skefuld ofte vil indeholde forskellige mængder. Selvom madlavningsskeer måske har fastsatte mål på papiret, er det ikke altid ensbetydende med, at den specifikke ske, du bruger, nødvendigvis overholder disse standarder.


For at gøre det endnu mere kompliceret varierer massetætheden af kaffebønner fra den ene type til den anden, hvilket skaber betydelige forskelle på tværs af regioner og landegrænser. For eksempel kan 18 gram malet kenyansk kaffe se meget anderledes ud end 18 gram malet brasiliansk kaffe, da nogle kenyanske kaffebønner kan være større og mere porøse end nogle brasilianske. Med andre ord, en kaffeske er ikke blot en kaffeske.


Og her kommer kaffevægten ind i billedet. En god vægt kan hjælpe dig med at standardisere dine opskrifter, men vigtigst af alt kan den hjælpe dig med at brygge kaffe på en ensartet og præcis måde.Hvilke overvejelser bør du gøre dig, inden du vælger en kaffevægt?

Forestil dig, at du skal lave et håndbryg. Taget de tidligere nævnte faktorer i betragtning er det forståeligt, hvorfor det er en god idé at bruge en vægt for at opnå den perfekte håndbrygning. Men lad os se nærmere på, hvad du skal kigge efter i en vægt, især en kaffevægt.


For at opnå de bedste resultater bør du brygge din kaffe på vægten. Vægten skal enten kunne tåle varme eller have en isolerende måtte, der beskytter vægten mod varmen. Hvis vægten ikke kan tåle varmen eller ikke er isoleret, kan vægten begynde at give fejlmålinger. Det kan eksempelvis resultere i, at vægten viser, at der er 250 gram vand i bryggen, selvom du har tilsat 300 gram.


Når du brygger kaffe med en vægt, er det også vigtigt, at du har en vægt, der reagerer hurtigt. For at opnå præcision er det afgørende, at forsinkelsen mellem den mængde vand, du hælder i brygget, og den værdi, vægten viser, er så kort som muligt. Det relaterer sig til, hvordan varmen kan påvirke måleresultaterne. Hvis du søger efter håndbrygningsopskrifter, vil du ofte støde på begrebet "flow rate," og en god og responsiv kaffevægt gør det nemt at beregne flowraten eller følge den på en skærm, da flowrate er en funktion af vægt og tid.


Nu kommer vi til tidsstyringen. En kaffevægt af god kvalitet bør også være udstyret med et indbygget stopur eller en form for timer. Når vægten er i stand til at registrere både tid og vægt samtidigt, fremmer det nøjagtigheden og på den måde kan du blive mere opmærksom på, hvordan du brygger, og om der er behov for justeringer.De helt samme principper gælder også for espressobrygning, hvor det ofte handler om at veje den kværnede kaffe i bryggeenheden, da mange espressomaskiner brygger kaffe volumetrisk og bruger en forudindstillet mængde vand.


I kaffebranchen taler vi ofte om de fantastiske aromaer og smagsnuancer, som kaffe kan have. Måden, du brygger kaffen på, kan fremhæve nuancer i kaffen, som du ikke har oplevet før. For at kunne nyde oplevelsen er præcision under brygningen afgørende. Derfor er en god kaffevægt et af de vigtigste redskaber, uanset om du er en professionel barista eller en passioneret kaffenyder, der ønsker at lave den perfekte kop kaffe derhjemme.


En god kaffevægt – lær Acaia bedre at kendeAcaia Pearl S er en professionel kvalitetsvægt, der er pålidelig og giver dig værdifuld indsigt i din kaffebrygning. Den leverer alle de funktioner, du har brug for, for at skabe den perfekte kop kaffe med vægtens afgørende brygningsfunktioner, realtids flowrate og den helt nye indbyggede interaktive brygningsguide fra Acaia.Acaia Lunar 2021 er hurtig, meget præcis og reagerer øjeblikkeligt. Den er designet til at brygge kaffe med præcision. Du kan tilpasse parametrene, vælge mellem flere automatiserede brygningsfunktioner og bruge den nye Tare Save-funktion, der gemmer vægten på din foretrukne doseringsbeholder. Flowrate-indikatoren giver dig visuel feedback, der hjælper dig med at kontrollere ekstraktionen mens du brygger, så du opnår en mere konsistent brygning og kan foretage nøjagtige justeringer for at få det perfekte espressoshot.Vi snakkes!

-rRebelΣχόλια


bottom of page