Mød vores kursusleder: Christopher Hoff
- rRebel Denmark
- 25. jun.
- 4 min læsning
Opdateret: 26. jun.
Danmarksmester i baristakunst og underviser på rRebel Coffee Academy

Når du deltager på et kursus hos rRebel Coffee Academy, er det Christopher Hoff, der tager dig med ind i espressomaskinens magiske verden. Han er ikke bare passioneret barista og formidler – han er også danmarksmester i baristakunst.
Vi satte os ned med ham for at høre lidt mere om, hvordan han kom ind i kaffebranchen, hvad der driver ham, og hvad du kan forvente som kursist.
Hvordan begyndte din rejse ind i kaffens verden?
Det hele startede faktisk bag en cocktailbar. Jeg var optaget af smag og kombinationer – og tog en bartenderuddannelse hos European Bartender School.
Men jeg begyndte at længes efter noget andet end de sene arbejdstider, og da jeg stødte på specialkaffe, fangede det mig med det samme. Jeg købte en brugt Rancilio Silvia på DBA og gik i gang med at nørde derhjemme.
Tanken var, at hvis jeg kunne begynde at prøve ting af hjemme så havde jeg en større chance for at få et job på en af de gode kaffesteder.
Hvordan fik du dit første baristajob?
Jeg startede på Kaffeplantagen – en hyggelig kaffebar på Enghave Plads – hvor jeg lærte de grundlæggende færdigheder. Efter et års tid søgte jeg videre til Coffee Collective, og det var her jeg virkelig havde mulighed for at lære og udvikle mig i den retning jeg gerne ville. Det var også her jeg begyndte med barista kurser.
Hvilke roller og erfaringer har du haft i kaffeverdenen indtil nu?
Gennem mine otte år i kaffeverdenen har jeg haft mange forskellige roller. Størstedelen af tiden har jeg stået bag baren – det er også dér, jeg for alvor forelskede mig i espresso og lærte, hvordan man effektivt dialer kaffe ind, så den smager præcis, som den skal.
Undervejs blev jeg en del af undervisningsteamet hos Coffee Collective, hvor jeg var med til at afholde kurser for hjemmebaristaer. Det førte videre til, at jeg også fik ansvar for oplæringen af nye baristaer i teamet. Senere blev jeg bar manager og fik det daglige ansvar for kaffebaren på Godthåbsvej.
Man kan roligt sige, at jeg har prøvet lidt af hvert – fra de daglige rutiner på en kaffebar, til at træne nye ansatte, skabe struktur og sørge for, at alt spiller, både foran og bag baren. Og så har jeg selvfølgelig også kastet mig ind i konkurrenceverdenen og lært en masse om, hvad det kræver at præstere på højt niveau.
Du er danmarksmester i baristakunst – fortæl lidt om den oplevelse, og hvad der motiverer dig til at stille op i konkurrencer.
Da jeg begyndte at interessere mig for specialkaffe, faldt jeg over en podcast fra Cat and Cloud. De talte om deres erfaringer med baristakonkurrencer, og det lød super spændende. Jeg begyndte at se videoer på YouTube og blev hurtigt fanget. Det var faktisk en af grundene til, at jeg søgte job hos Coffee Collective – for at få mulighed for at stille op i konkurrencer.
Det har taget mig fem forsøg at vinde baristamesterskabet, og det har virkelig været en rejse. Der er så mange ting, man skal have styr på, når man stiller op, og det meste kommer først med øvelse. Der er også mange små nuancer i reglerne, som man først rigtig forstår, når man selv har stået i det flere gange.
Jeg har altid elsket at stå på en scene og præsentere noget, jeg holder af.
Grunden til, at jeg bliver ved med at konkurrere, er, at jeg får lov til at lave kaffe på min egen måde. Når man arbejder et sted, hvor kaffe bliver taget seriøst, har de deres egen stil, og i konkurrencerne får jeg mulighed for at repræsentere min stil.
Jeg synes, det er sjovt at kunne planlægge præsentationen og arbejde sammen med dygtige mennesker – og så er det selvfølgelig et kæmpe adrenalinrush.
Hvad tager du med dig fra konkurrencerne ind i undervisningen?
Til kaffekonkurrencerne har man meget begrænset tid til at sikre, at kaffen smager, som den skal. Det betyder, at man skal arbejde effektivt og have nogle gode metoder til hurtigt at løse de udfordringer, der måtte opstå.
Hele konkurrencen handler i bund og grund om at få tingene til at smage så godt som muligt med det udstyr, man har til rådighed. Derfor er det en stor fordel at kende små tricks og teknikker, der kan give et godt resultat hurtigt – så man har tid til at finpudse og gøre det helt perfekt, selv med et stramt tidsskema.
En vigtig del af forberedelsen handler om at have styr på, hvad de forskellige bryggeparametre betyder. Det vil sige: Hvad sker der med smagen, hvis man lægger et ekstra gram kaffe i portafiltret? Eller hvis man kværner lidt finere, så ens shot løber i 30 sekunder i stedet for 25? Alt det skal man kunne justere og forstå – for det er netop de små ting, der gør den store forskel, når det gælder. Det vigtigste for mig er, at deltagerne går herfra med en viden om hvorfor ting smager som de gør og hvordan man kan få det til at smage som man gerne vil – og en lyst til at lære mere.
Hvad lærer man konkret på Barista I?
Det kommer til at handle om kaffekvalitet og om, hvordan man får det bedst mulige resultat med sin espressomaskine. Vi kommer omkring alt fra basisopskrifter til mælkesteaming – og måske endda en lille smule latte art, hvis der er tid og lyst. Mit mål er, at alle, der deltager, skal kunne tage hjem og brygge en espresso, de kan nyde og være tilfredse med. Jeg håber også, at jeg kan hjælpe med at løse nogle af de udfordringer, kursisterne kæmper med derhjemme – og måske inspirere dem til at finde deres egen espresso-stil.

Hvad laver du, når du ikke står bag espressomaskinen?
Så er jeg ofte i gang med madprojekter, går ture i skoven og sanker svampe eller laver fermenterede ting i køkkenet. Jeg elsker også at spille brætspil med min kæreste.
Hvordan drikker du selv kaffe derhjemme?
Jeg veksler mellem espresso og pour over – jeg bruger April Brewer eller min espressomaskine, alt efter humør og hvilke bønner, jeg har på lager.
Christopher kombinerer nørdet viden med en afslappet tilgang, og det mærker man tydeligt som kursist. Hos rRebel Coffee Academy handler det ikke om at være perfekt – men om at blive nysgerrig, prøve sig frem og blive lidt klogere for hver kop.
Vil du lære af Christopher?
Comentários