top of page

rRebel Talk: Anton - vinder af The Barista League, Barcelona

Det er efterår. Det begynder at blive koldt, men solen skinner udenfor, og det samme gør den, når vi besøger Anton inde på Papegøye. En unik café midt imellem Tøyen og Grønland. En café med lige så meget sjæl og charme som dem bag disken. Dette er Antons barn, som han har opfostret fra en lille kaffe-madvogn til den café, det er i dag.

 


En legende i sig selv, Anton er en af de mest dekorerede baristaer i Norge. Og for nylig vandt han The Barista League i Barcelona sammen med sin tidligere kollega og ven, Simen Andersen.


Derfor tænkte vi, at det var på tide at lære Anton lidt bedre at kende.

 

- Hej, Anton! Før vi starter, kan du fortælle os lidt om dig selv og hvad du laver?


Hej, mit navn er Anton Södermann og jeg kommer oprindeligt fra Finland. Jeg flyttede til Oslo i 2011, fordi jeg ønskede en forandring og altid havde haft et eksotisk indtryk af Norge. Og det var sandt. Jeg føler mig meget godt tilpas i Norge og i Oslo.



I dag driver jeg Papegøye, som er en specialkaffe café på Tøyen/Grønland i Oslo, men da jeg startede vidste jeg ikke engang, hvad specialkaffe var. Da jeg kom til Oslo, ville jeg have et socialt job og blev naturligvis tiltrukket af caféarbejde.


Papegøye logoen i vindu

Jeg gik rundt med mit CV og fik til sidst job på Kaffebrenneriet i Bislett. Der arbejdede jeg med gode mennesker, som motiverede mig til at udfordre mig selv. De stillede selv op i kaffekonkurrencer og var med til at gøre disse konkurrencer harmløse for mig.


Der gik flere år, før jeg stillede op i de officielle konkurrencer, men jeg deltog i flere interne konkurrencer i Kaffebrenneriet såsom Latte Art throwdowns og cup tasting.


Jeg plejede at arbejde som danser og synes, at arbejdet bag disken er lidt som at stå på scenen. Samtidig kan jeg rigtig godt lide at være "til tjeneste". Så for mig er det at stå bag disken en fin kombination af at stå på scenen og være "til tjeneste" for nogen på samme tid. Det er kommunikation og formidling på samme tid.


Jeg er også meget fascineret af at finde ud af kundens behov og hvordan man løser kundens behov. Det bliver som en ”Master of Service”, der arbejder hen imod at få alle til at føle sig set og hørt – en slags social dans.


- Hvad inspirerer og motiverer dig til at arbejde med kaffe?


Det hele startede med den sociale side for mig. Det var mit udgangspunkt, men jeg befandt mig i et miljø, hvor specialkaffe var til stede, og interessen for kaffe kom som et resultat af eksponering.



Jeg husker tydeligt at min første "wow"-oplevelse var, da jeg malede en pose kaffe fra Rwanda, og så kom en sky af jordbærduft op i mit ansigt. Og det var da det slog mig, at kaffe er mere end bare ristede bønner.


Det var det, der satte gang i interessen for faget. Det fascinerede mig, at der var mere at hente ved kaffe, end man var klar over. Håndværk og råvarer kan fremstille helt forskellige kaffer og smagsvarianter, og det er spændende.


Det der motiverer mig er, at specialkaffe skal være for alle. Så hvordan kan jeg arbejde på en sådan måde, at kunden føler sig hørt samtidig med, at jeg gør specialkaffe harmløs og mere tilgængelig?

 

- Hvad er din hidtil bedste oplevelse med at arbejde med kaffe?

Der er så mange forskellige, men igen kommer vi primært tilbage til det sociale. En ting jeg oplever er, at arbejdet med service er verdens bedste socialskole. Du er nødt til at håndtere alle slags mennesker og typer af personligheder, uanset hvilken tilstand. Og hvis man så tør stille det ekstra spørgsmål, kan en helt ny verden åbne sig.


Jeg husker især en gang, hvor jeg betjente en ældre mand og hans kone. Han så lidt atletisk ud, så jeg spurgte ham "dyrker du sport?". "Ikke rigtig", svarer han, men så siger hans kone, "du har da sprunget højdespring... ". Og så viser det sig, at han ikke kun sprang højdespring, men han har to verdensrekorder!


Men det er ikke kun det sociale aspekt med de kunder, vi betjener, men også dem, man arbejder sammen med. Jeg havde blandt andet to ansatte, der var meget interesseret i kaffe og blev interesseret i at konkurrere. Og så fik jeg mulighed for at coache dem og være med og opleve den rejse sammen med dem. Det har været meget specielt for mig.


Anton med Tony fra Dapper

- Vi kan ikke lade være med at tale om de konkurrencer, du har deltaget i. Du har nu konkurreret i flere år, i flere konkurrencer og er indehaver af flere titler som norsk mester i AeroPress , Latte Art og Cup Tasting, verdensmester i Kogekaffe, og nu 2 gange vinder af The Barista League. Kan du fortælle lidt om, hvad der motiverer dig til at konkurrere?


Ja, det er simpelthen et ønske om at blive bedre. Ofte når man står og arbejder bag disken hver dag, foregår der meget af det samme. Selvom man arbejder på at se gæsterne og deres behov og at man forsøger at levere kaffe til alle, bliver man ikke nødvendigvis udfordret i faget på samme måde som en konkurrence kan.


Så det har været en drivkraft for mig at lære mere om faget. Men også at møde andre kaffemennesker , der har en masse viden og tager del i miljøet. Konkurrence er også sjovt. Det er sjovt at presse sig selv og blive bedre til noget, og uanset hvordan det går, så lærer man meget. Det vigtigste er at forberede sig og være med.

 

Rød kopp med World Latte Art Championship logo

- Du vandt ikke The Barista League alene, men sammen med en af dine tidligere ansatte, Simen Andersen, som også var i finalen i verdensmesterskabet i Brewers Cup 2022. Men han er heller ikke den eneste, der har konkurreret fra Papegøye og det er tydeligt, at du har formået at skabe et miljø, der nærer talentfulde baristaer, der kan lide at konkurrere. Kan du fortælle lidt om, hvad det er, der skaber sådan et miljø?


Godt spørgsmål. Som daglig leder eller som coach kan man altid komme med opmuntring og forsøge at gøre konkurrencerne harmløse, men interessen skal komme fra baristaen selv, og de skal være parate til at gå uden for deres komfortzone. Herefter er det vigtigste at være til stede og støtte deltageren, så de også føler, at det er sjovt.


Jeg synes også, det er sjovt at se andres potentiale og bidrage til at vande det frø og give det næring. Og der kan ikke tages afstand fra mig og deltageren, hvis du forstår? Jeg kan ikke bare sige: "nej, det her var ikke godt" eller "det var godt". Dette er en rejse, vi tager sammen, og sammen lærer vi at navigere i det.



- The Barista League er en begivenhed i sig selv. Et tætpakket show for alle, der ser med og alle, der deltager. Hvad var det sjoveste ved at konkurrere i Barista League nu i Barcelona? Har du nogle favorit minder?


Generelt bare en meget sjov og behagelig konkurrence. Der er lave skuldre og god stemning. Alle konkurrencer har deres charme og med næsten alle konkurrencer skal du forberede dig godt. Men en af de sjove ting ved The Barista League er, at man bare møder op.


Du tager din erfaring som barista med dig, og så møder du bare op og deltager. Og man må bare få det bedste ud af situationen. Samtidig med at hele arrangementet er en fest og der er god stemning.


Personligt synes jeg, at det gør det at konkurrere mere harmløst og er en rigtig god introduktion til konkurrencer. Og meget af grunden til det er, at folkene bag The Barista League er rigtig gode og gør et godt stykke arbejde. De er gode til at skabe et godt miljø. Ikke kun lokalt, men også internationalt. Du føler dig som en del af et større kaffemiljø.


Et af mine favorit minder fra Barcelona var fra da vi først kom dertil. Mig og Simen besøgte flere kaffebarer i løbet af dagen og mødte en meget sød barista, Mathias, på Nomad Kaffe. Han fik os til at føle os set og hørt, og det var alt i alt en meget behagelig oplevelse.


Hvad han ikke vidste var, at vi skulle konkurrere, og hvad vi ikke vidste var, at han skulle dertil som publikum. Han genkendte os og vi fik mødt hans kæreste og pludselig havde vi fået en ny ven. Jeg elsker, hvordan kaffe som en råvare og kulturel ting forbinder os på så mange niveauer.


- Har du nogle tips til dem, der gerne vil konkurrere, men måske ikke er helt klar til at kaste sig ud i det endnu?


Bare gør det.


Anton peker

Tal med andre mennesker, der har konkurreret, find ud af, hvad det handler om, og gør det harmløst for dig selv. Tjek konkurrencerne på Youtube for inspiration og indsigt.


Det er også en god idé at deltage i konkurrencer, du ikke behøver at tale i først. Konkurrencer som AeroPress , VM i Kogekaffe eller lokale Latte Art throwdowns er en god måde at få en forsmag på konkurrencerne.


For mig var det vigtigt at anerkende, at det at arbejde på en kaffebar og det at konkurrere er 2 forskellige ting. Selvfølgelig er der overlap, men vær opmærksom på, at der vil være dommere og publikum der.


Og forbered dig godt, for det er mere end bare at stå bag disken.


- Selvom kaffe er livet, er livet ikke kun kaffe. Hvad brænder du for uden for vores verden af kaffe?

 

Anton i blomsterskjorte

Ja, absolut. Motion, sund kost og natur. At være ude i skoven er det, det handler om. Selvom arbejdet er socialt, er jeg meget introvert og kan godt lide at være alene, når jeg kan.

 

- Hvad kan du bedst lide at lave, når du har fri i Oslo? Beskriv din drømmedag i Oslo.


Det går meget på samme måde som det, jeg brænder for. Meget alenetid. Skovture, motion og god mad. Jeg går også ofte på cafe enten alene, med min kæreste eller en ven. Men jeg plejer ikke at opsøge store sociale ting.

 


Mange tak for snakken, Anton!


Vi ses!

-              rRebel


تعليقات


bottom of page