top of page

Hvordan brygger du den perfekte espresso?

Uanset om du skal lave en cappuccino, latte eller bare en espresso, er det en forudsætning, at espressoen smager godt. Men hvordan brygger man egentlig den perfekte espresso, og hvad påvirker smagen? Bryggetiden skal være lang nok, doseringen skal være korrekt og cremaen fejlfri - alt sammen for en perfekt espresso. Virker dette for avanceret? Bare rolig. Følg vores bryggeguide nedenunder for en fantastisk espresso!


1. Start med at tænde for maskinen. Før du begynder at lave espresso, skal portafilteret være varmt. Vi anbefaler derfor altid at have portafilteret på plads i dens respektive gruppe.


2. Skyl gruppehovedet på espressomaskinen ved at trykke på vandknappen/brygknappen. Lad vandet løbe i et par sekunder. Dette skyller kafferester ud, der kan have sat sig fra det forrige bryg.


3. Kværn espressokaffen lige inden brygning i et tørt portafilter. Vi anbefaler, at du maler omkring 18 gram til en dobbelt espresso. Brug gerne en vægt til at afmåle din kaffe.


4. Sørg for at kaffen ikke er for gammel. Men overdrevent friskristet kaffe er heller ikke godt, da det kan gøre brygningen sværere. Et tip er så at fjerne låget fra bønnebeholderen på kværnen og lade kaffen lufte lidt.


5. Før du tamper kaffen, skal kaffen fordeles jævnt i filterkurven, gerne med hjælp af en kaffefordeler. Dette vil forhindre kanalisering i kaffepucken, som gør, at kaffen bliver brygget ujævnt og at den kan opleves som sur, bitter og tynd.


6. Tamp kaffen med et fladt og jævnt tryk, op til 15 kg. Hårdere er ikke formålet, men jævnt er nøglen.


7. Sæt portafilteret tilbage i espressomaskinen og begynd at brygge med det samme. Hvis portafilteret efterlades for længe i gruppehovedet uden at blive brygget, kan kaffen blive brændt af varmen, hvilket vil påvirke smagen.


8. Bryg espresso. Et godt referencepunkt for bryggetid på espresso er omkring 25 sekunder fra det tidspunkt, du starter brygningen, men prøv dig frem. Test både korte og længere bryggetider og find ud af, hvad du bedst kan lide. Hvis kaffen løber for hurtigt, er formalingsgraden på bønnerne for grov, og hvis kaffen løber for langsomt, er formalingsgraden for fin. Hvis du vil være præcis, kan du bruge en vægt til også at veje kaffen, der brygges. Et godt udgangspunkt er dobbelt så meget brygget espresso som malet kaffe. Med andre ord giver 18 gram malet kaffe 36 gram færdigbrygget espresso. Men eksperimenter gerne, indtil du finder en mængde, som du foretrækker smagen af.


9. Når espressoen er færdig, banker du kaffepucken i portafilteret ud i en knockbox og gør maskinen ren til næste espresso. Voilá! Nyd den lækre espresso du har lavet.


10. Og glem endelig ikke at holde dit udstyr rent. Det kan du nemt gøre med henholdsvis Urnex Cafiza og Rinza til espressomaskinen samt Grindz til espressokværnen.


I vores webshop finder du alt det tilbehør, du skal bruge, og hvis der er noget du mangler, så send os en besked, så hjælper vi dig.


Vi snakkes!

- rRebel

Comments


bottom of page